Monday, 16 January 2012

I Got Tortoise !

Entry hari ni aku nak cite pasal member baru aku.. Aku dapat berkenalan dengan member baru ni pon semalam.. Baru je lagi tapi rase macam dah serasi bersame.. Huhuhu... Hoorayy !! Hepy nye dapat member baru.. Korang nak tau sape x? Nak berkenalan x dengan member baru aku tu.. 
Member baru aku tu ialah Mini dan Tiny.. My Tortoise.. Nama dorang di beri oleh my systo - Nor Elpina ( Akak angkat sekolej ).. Die cakap nama ni sesuai utk dorang sebab dorang kecik sangat.. Comel kan nama tu.. Aku suke sangat ! Creadit to kak Pina sebab pandai bagi nama ni.. Aku baru beli kura-kura ni semalam kat kedai haiwan peliharaan di Carrefour Shopping Center , JB .. Mula-mula aku ingat nak beli Hamster.. Tapi bile pikirkan balek , susahlah nak jage Hamster sebab aku dah lah tinggal kat asrama.. Bau Hamster lak dah lah bachin , nianya je kalau aku bela.. Nanti abes berbau satu bilik.. Lame gak aku dok belek-belek kat Pets Shop tu.. Haha.. Macam nak beli baju plak kan.. Macam-macam lah pe-el aku ni.. Hehehe..
Setelah sekian lame aku dok memerhati dan membelek haiwan-haiwan yg cute miut kat situ akhirnye aku memilih utk beli Tortoise.. Dorang cute sangat mase tu macam mintak di bela je.. So, aku pon belilah dorang.. Hehe.. Geram rasenye macam nak gigit je dorang tu ( Kau ingat aku burger ?! ).. Hahaha.. Aku ade survey serba sedikit tentang perjagaan kura-kura ni.. Banyak betol soalan aku.. Sampaikan tuan kedai tu dah give up nak layan aku.. Ish ! Sampai cam tu sekali ek.. Dahlah semua soalan macam x masuk akal je.. Haha.. Contoh-contoh soalan cepumas dr aku : 
1. "Abang, camne kite nak beza kan kura jantan dan kura betina?"
2. "Kura-kura ni boleh beranak pinak x?"
3. "Kenapa kura-kura ni x banyak makan ek?"
4. "Kura-kura ni boleh jadi sebesar mane? Dan bile die nak besar?"
5. "Bekas die kena tukar ke setiap kali die meningkat dewase?"
6. "Die gigit orang x?" <--- *Jawapan kpd soalan ni klakar sikit.. Abang tu cakap die akan gigit orang kalau die bertukar jadi ninja turtle.. (?,?) Hahaha.. Rasenye tuan kedai tu saje nak meloye buruk dengan aku.. Yelah mane x nye, aku asyik tanye soalan je kat die.. Bertubi-tubi lak tu.. Macam peluru pistol soalan yg terpacul dr mulut aku ni.. Hahaha.. Macam-macam....... Memang klakar gile kejadian yg berlaku kat Pets Shop tu.. Maklumlah baru nak menceburi bidang menternak kura-kura ni.. Lepas ni aku nak buka kawasan baru yg di namakan "RANTAU AKAK" ( Pon boley ).. Hahahahaha.. Rase nak gelak sampai putus urat kentut lah !! Aku ni suke sangat jual kerepek kan ( merepek je tau ).. 
Nak tengok x member baru aku ni........ Ni die ---->

Ini Mini (betina) dan Tiny (jantan).. Comel x?
Mereka couple yg sangat cute miut.. Geram nye.. Grrrr~~

Tuan nye pun nak gak amek gambar.. Hehe.. (Gediks!)
Cute kan dorang... Tuan nye lak comel.. Ish ish.. Memang padan.. Haha.. Perasan tol ! Ee ~ Yek ~
Aku sayang sangat-sangat kat Mini dan Tiny.. Dorang lah peneman hidup aku sekarang ni.. Dorang selalu hiburkan aku dengan aksi-aksi pelik dorang tu.. Si Mini suke dengar lagu bile nak tido dan die suke tengok permandang kat luar.. Si Tiny lak suke sangat pandang kat bawah akuarium kecik tu.. Macam tercari-cari sesuatu.. Entah ape yg di tengok pun x tau lah.. Hehe.. Dorang memang peliks ! But most cutty tortoise ! I love both of them.. Now, I got Tortoise !! (^,^) Hoorayy..~~!
Sebelum tu aku nak bagi tau gak yg aku dah gunting rambut depan aku.. Nampak cam gadis jepun plak.. Ala-ala korean girl pon ade.. Huhu.. Suke nye dapat gaye rambut yg baru.. Sekarang aku dah rase confident dah nak jumpe orang dan lepas ni bolehlah dress up ala-ala korea.. Perh ! Terbaekk lah ! Suke nye.. Tapi apelah yayank aku akan cakap ek kalau die nampak aku gunting rambut lagi ek? Dahlah bulan lepas baru je buat treatment dan gunting rambut belakang sikit.. Takot nye kalau die marah.. Harap-harap x lah.. Kalau die marah , aku nak merajuk.. Hehe.. Biar padan muke die.. Dahlah aku ni jenis susah nak pujuk.. Melainkan kalau die beli coklat atau ais-krim utk aku.. Insya-Allah aku x merajuk lagi dah.. Haha.. Abang kenalah prepare awal-awal coklat dan ais-krim.. Nur nak balek raye cina ni tau.. Abang jangan lupe jempot Nur dengan Mini dan Tiny tau.. X sabar nye nak balek seremban nanti.. 
Here, my new hair.. Check it out---> 

Comel x saye ?? Poyo je.. Hehe..

Hehe.. Ade riben besar kat kepala.. Baru beli kat Angsana..

Macam korean girl ker ?? Ee ~ Yek ~ Poyo nye..

With my systo.. Kak Pina ( Mama angkat Mini dan Tiny ) Hahaha...

Kami suke buat gaye cute.. Hehe..

Aku suke sangat gaye rambut ni.. Sebelum ni ade buat.. Lame x pedulikan rambut depan.. So, rambut pon makin panjanglah.. Sekarang kasi gunting lagi.. Hehe.. Amacam ok x?
Berakhirlah sudah kisah tentang aktiviti seharian mase aku outing dengan systo aku semalam.. Hepy sangat sebab macam-macam kerenah yg aku dah buat.. Lepaskan stress lah katekan.. Fuhh ~! Lega.. Hehe.. Akhir story, hargailah hidup korang dengan seadenye... Ciptalah bebanyak kenangan korang.. Lepas tu bile ingat balek gelaklah sampai putus urat kentut pon x pe.. Jangan buang angin merate-rate sudaa.. Ish ! Kotor nye ! Hahahaha.. Whatever ! Yg penting aku enjoy ! I love my life.. 
SAYONARA ~~ (>__<)

Sayonara ~~(>_<) hehe...

Saturday, 14 January 2012

Terkedek-kedek ??

Hahaha.... Aku tau tajuk aku ni mesti buat korang terpinge-pinge kan ? (?,?) Lepas tu pikir ape bende la intisarinye.. X pe aku cite kan alkesah nye.............. Semalam suatu trajedi telah berlaku di KSKBJB.. Ketike itu jam menunjukkan pade pukul 8 lebih... Hahaha.... Macam cite seram je.. X de la sebenarnye semalam aku telah menyertai satu audition... Eh ! Bukan satu tapi 2 audition.. First aku pegi audition tarian.. Haha.. Di sinilah kiseh bermula... Aku telah memalukan diri aku di depan khalayak ramai mase audition tu... Aku terlampau nervous sangat mase tu.. Sampai berpeluh-peluh aku tau.. Punyelah TERKEDEK-KEDEK aku menari.. Hahahahahaha.... Rase nak gelak sampai pecah perot.. ( Gelak pun sebab nak hilang rase malu ) Almaklumlah aku ni bukannye ade asas tarian pun.. Menari biase-biase bolehlah.. Ikut rentak lepas tu merapu then terkinje-kinje cam berok kene belacan... Huhuhu... Tapi kan dah lame-lame terkedek-kedek menari depan orang ramai aku jadi suke lak.. Enjoy sangat-sangat macam melepaskan stress.. Berpeluh-peluh aku di buatnye.. Si Wani lak ( My friend ) asyik tergelak je setiap kali aku buke step.. Die cakap aku menari merapu-rapu.. Yg paling aku x sangke tu, budak-budak lain yg masuk audition ikot step aku... Ya ampun, malu gile aku.. Ingat aku ni koreografi korang ke ? Hahaha... Mentang-mentanglah aku sorang je wakil senior yg masuk audition tu, korang ikot je ape yg aku buat kan... Hmmmm... Yg sedih nye aku x terpilih pun dalam audition tarian tu.. X tau la sebab ape.. Aku menari punyelah bagus ( Bagus pade pandangan aku je la.. Huhu.. ) tapi x terpilih pun.. Ade 2 3 orang je budak junior yg terpilih..Tapi x pe yg penting kite enjoy.. I LOVE DANCE !Kepade adik-adik junior yg terpilih tu, korang buatlah yg terbaek ok.. Korang memang sempoi lah malam tu... Good Luck ! (^,^)v

Audition yg ke-2 pulak, aku try masuk koir pulak.. Hohoho.. Memang x tau nak mengalah aku ni.. X pe aku just nak mencube naseb je.. Mane tau terpilih KOT ! Hahaha... Whatever ! Mase aku try nyanyi "Ma Me Mi Mo Mu Fa Tuuuuu...." (-o-) kat depan senior koir tu die cakap aku boleh wat suare soprano.. Ye la kot boleh la kot.. Hahaha... Mase tu bukan maen bersungguh-sungguh aku.. Tapi belum betol-betol terpilih lagi.. Just nak tau je yg suare emas aku ni ( suare emas la sangat ) kat group mane satu... Huhuhu.. Aku masuk kat group soprano.. Agak-agak aku boleh x jadi penyanyi soprano macam Ning Baizura atau macam Syafinaz Selamat ? Hahaha.. Insya-Allah kalau ade rezeki bolehlah KOT ! (*__*) Ish ! Mengarut betol... Huhuhu... Boleh pecah anak tekak aku kalau nyanyi macam dorang.. X pun abes kace , cermin , tingkap pecah.. Haha.. Masuk koir cukup.. Boleh nyanyi dalam group.. X de sape boleh perasan suare sengau.. Eh ! Sorry sikit kawan.. Ingat aku x pandai nyanyi ke ? Tengok anak tekak lah ( Kalau boleh tengok.. Haha.. ).. Aku pandai tau... Aku selalu nyanyi kat karaoke dengan yayank aku tau.. Aku berangan sangat nak jadi artis (*__*).. Aish ! Macam-macam pe-el la aku ni.. Hmmm... Cite balek pasal koir tu, dengar cite budak-budak yg datang untuk audition tu belum pasti lagi terpilih ke x.. Sebab cikgu yg ajar koir tu nanti datang kat kolej lepas tu kiteorang akan di uji bakat lagi dan di latih care-care untuk menyanyi koir dengan care yg betol supaye sedap sikit telinge mendengarnye.. So,x de la suare sumbang nanti.. Huhu.. Harap-harap aku terpilihlah..... Doakan aku ok...

Aku ade beberape picture nak share dengan korang tentang pengalaman aku sebagai seorang penari dan ahli koir kat kolej aku ni...
Ini die---->

Ni picture mase aku join tarian Dinner Untuk senior kat Hotel Thistle,JB..

Picture ni pulak mase aku join koir untuk hari Kemerdekaan kat kolej aku...


Cun kan muke aku mase mude-mude dulu... Hahaha... Macamlah aku ni dah tua sangat... Aku suke sangat menari dan menyanyi ni.. Kecik-kecik dulu kuat berangan nak jadi artis lah konon... Haha.. Tapi bidang tu x dapat menjamin mase depan aku.. So, aku kire bersyukurlah sebab dapat masuk study jadi Nurse ni.. Macam-macam pengalaman yg aku dapat.. Insya-Allah akan aku hargai.. Hmmm... Begitulah kesah TERKEDEK-KEDEK.. Ade mase lagi aku akan post lagi cite baru tentang aku ok... Da Da ~~ (^,^) See u again..


Tuesday, 10 January 2012

Sudah Terlambat ! Tapi TERBAEKKKLAH !!

Hurm.. Hurm.. Hurm... Testing testing... Huhuhu... Fuyo lame gile x on blog ni.. Memanjang sebok je.. Maklumlah aku ni kan student.. So , kne study je la.. Hoho... <----Mcm ye ye je study ! Padahal PEMALAS... Hahaha.. Lagi pun blog aku ni baru buat so, mcm x de idea la nak buat ape...  
Beberape hari ni aku asyik dok mengadap je laptop buat blog ni.. Kasi renew supaye lawa mate mandang sikit... Kalau x , x de selere aku nak hadap blog ni.. So, inilah hasilnye yg x seberape ni...
Sebelum aku merapik merabam dulu , aku nak ucapkan ------ > 



"HAPPY NEW YEAR 2012".. Hope ceria slalu and ade azam yg baru.. So , bukelah buku baru pade tahun baru ni.. Aku tau memang SUDAH TERLAMBAT untuk aku ucapkan selamat tahun baru tapi aku tetap gak nak wish kat korang.. Harap ucapan aku yg penuh kasih mesra ni diterimelah ye..
Aku ade banyak cite nak kongsi bersame.. Semuanye kisah mase aku cuti semester pade bulan 12 yg lepas.. Banyak tempat yg aku dah merayau , tapi aku cite 2 tempat je yg bagi aku penuh bermakne and nostalgia..

Cerite pun bermula...............

Tempat yg pertame aku pergi bercuti ialah kat PORT DICKSON BEACH.. Seronok sangat sebab dapat tengok sunset.. Romantik sangat tau time tu.. Lebih-lebih lagi bile bersame dengan insan yg tersayang.. Sambil tengok sunset kami sempat snap beberape picture yg agak menarik jugalah..
INI DIA------->

INILAH LAUT PORT DICKSON....^^.


PERMANDANGAN LANGIT KETIKE SENJA NAN MERAH...^^,

PICTURE YG PALING AKU SUKE ! ^^, ( credit to AWISH OWKIENAWA )

CANTEKKAN PERMANDANGAN LANGIT.. ^^,


HARI DAH GELAP , THATS WHY MUKE AKU X NAMPAK.. ^^,


WITH MY YAYANK @ AWISH OWKIENAWA..


Cantek x permandangan pantai PORT DICKSON ni ? Cantekkan... Aku promotkan kepade korang yg sape-sape suke mandi laut anda di galakkan bercuti di sini kerane di sini mempunyai pantai yg sangat cantek lagi indah.. Disini terdapat banyak kemudahan seperti restoran seafood , gerai-gerai pasar mlm , petrol pump , parking pun banyak , tempat penginapan , tandas awam , gerai jual cenderahati , dan yg paling penting ade babu jual eskrem.. huhuhu.. I LOVE EAT ICECREAM...... Pengunjung pun ramai pade hujung minggu atau school holiday.. Nak berdating pun boleh sebab permandangan kat sini sangatlah romantik ketike sunset.. So , u all di galakkan datang ke sini... PORT DICKSON BEACH , NEGERI SEMBILAN..
Mempromotkan cuti-cuti Malaysia ~~~






Percutian yg kedua aku ialah di GENTING HIGHLAND.. Percutian yg kedua ni x dirancang sebenarnye.. Kami pergi pun on the spot.. Tanpe berfikir panjang kami terus melangkahkan perjalanan kami dan merempuh lebuh raye highway SEREMBAN-KUALA LUMPUR untuk pergi ke GENTING HIGHLAND.. Mula-mula aku rase resah gelisah je sepanjang perjalanan.. X senang duduk aku dibuatnye sebab ketike tu kami bertolak pade waktu tengah malam ( 12 tengah malam ).. Macam-macam doa yg aku bace supaye perjalanan ni selamat dan cepat sampai.. ( Tapi dalam hati ade excited gak ) huhuhu... Di pendekkan cite , ketike kami sampai je di kawasan GENTING , keadaannye tersangatlah gelap dan berkabus tebal.. Ya Allah , Tuhan jelah yg tau ape yg aku rase mase tu.. Hanye mampu berdoa didalam hati.. Tapi berkat doa dan kesabaran yg kami lalui , akhirnye Alhamdulillah kami sampai di GENTING pade pukul 3 pagi.. Sampai je kat sane , ape lagi nak meraselah kesejukkan GENTING tu.. Memang sejuk.. Menggigil tubuhku... Hehehe... Kemudian , kami pergi isi perot yg kosong lepas tu jalan-jalan kejap kat kawasan situ sebelum tido dalam kete.. Huhuhu.. Aku tido kejap je sebab terlampau excited sangat nak tengok permandangan waktu pagi kat GENTING tu.. Fuyo... Berkabus pagi-pagi tu.. Cantek sangat-sangat.. My yayank lak asyik tido je sebab terlampau letih bawak kete semase mendaki bukit... Kesian die.. Dalam pukul 11 pagi , aku gerakkan die sebab aku dah terlampau excited sangat nak jalan-jalan kat sekitar situ.. Bile die bangun dan bersihkan diri sikit-sikit kami pun mulakan explorasi kami.........................


SUASANA PAGI YG BERKABUS.. SEJUK ~~
MAEN GAME DAPAT BANYAK TIKET TOKEN... ( yayank saye jeleslah time saye menang.. )


HANYE MAMPU MEMANDANG.... ( x leh maen game outdoor sebab hujan mase tu..sedey T,T)
YAYANK SY COMEL...HAHA..

KETIKE DI VIETNAM RESTAURAN.. ( kami just amek gambar je k..x mkn pn dlm restoren tu sebab non-halal..)

DI TEPI SUNGAI BUATAN...

WALAUPUN HUJAN TAPI TETAP NAK POSING GAK ! HAHA..

SEJUKNYE ~~~

LIHATLAH SUASANA YG BERKABUS SELEPAS HUJAN...

KETIKE POSING DI TAMAN BUNGA..

BERSAME YAYANK SY DI TAMAN BUNGA....


Begitulah kisah aku ketike bercuti bersame si die... Macam-macam yg kami lalui bersame.. Walaupun aku banyak merungut kat die tapi die tetap sabar dengan perangai aku.. Sebab tu aku sayang die sangat-sangat..  TERIME KASEH ABANG SEBAB SLALU BUAT NUR BAHGIE DAN TERSENYUM... 
Camne lak kisah percutian korang ?? Seindah dan seromantik aku x ?? Huhuhu... Hope korang pun ade cuti yg penuh dengan makne dalam hidup korang...
Banyak lagi cite yg aku nak kongsi dengan korang tapi tengoklah dulu camne kalau rajin aku update blog bolehlah aku pot pet pot pet macam-macam cite lagi... Ok lah , Sekian saje untuk cite aku hari ni.. Aku pun nak tido , esok pagi ade kelas.. Almaklumlah student... Hehehe... BYE ^^, 
ASSALAMUALAIKUM.........